Projekat ‘’Unaprijeđenje kvaliteteta domaćih stručnih kadrova u oblasti turizma i ugostiteljstva” realizovan je u cilju pružanja podrške smanjenju broja nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori, kroz organizaciju dva modula obuka za jačanje kapaciteta mladih u oblasti ugostiteljstva, i realizovan je uz podršku Ministarstva prosvete, a u saradnji sa Srednjom mješovitom školom Ivan Goran Kovačić iz Herech Novog i područnom jedinicom Zavoda za zapošljavalje Crne Gore iz Herceg Novog.

Edukativni program organizovan je kroz dva modula I to u području upravljanja ponudom hrane i pića kao i oblicima organizacije poslovanja u ugostiteljskom i hotelskom objektu. Sticanje znanja o važnosti uloge dobre organizacije usluga u ugostiteljsko-turističkoj ponudi je od izuzetnog značaja za sve zaposlene u sektoru turizma, budući da je osnovna i najdominantnija privredna grada Crne Gore upravo turizam. Važnost visokog standarda usluge u sektoru turizma, sa posebnim akcentom na ugostiteljstvo omogućava kvalitetnu ponudu, vrhunsku uslugu i tako ostvarenje vrhunskog ugleda ugostiteljskog objekta.

food-and-beverage-akademija

Prvi modul obuke pod nazivom “Savremeno hotelijersko poslovanje” koje je obuhvatilo sljedeće tematske oblasti: Komunikacija, Vrhunske usluge i Savremeno recepcijsko poslovanje. Seminar je realizovan u saradnji sa Srednjom stručnom školom Ivan Goran Koran Kovačić iz Herceg Novom, i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore – Područnom jedinicom Herceg Novi koji su obezbijedili 20 učesnika zainteresovanih za organizovanu obuku. Zbog velikog interesovanja za održanu obuku, CeP je odobrio učešće za još 15 mladih bez ili vrlo malo radnog iskustva u turističko-ugostiteljskim objektima – prvenstveno restoranima i hotelima i omogućio njihovo učešće.

Drugi modul obuke pod nazivom „Upravljanje ponudom vina u ugostiteljskom i hotelskom objektu“ organizovan je kroz interaktivan rad i predavanja, na kojima su učesnici stekli znanja u oblasti služenja, degustacije i proizvodnje svih sorta vina.

Predavač na seminaru bio je Dejan Živkoski, predsjednik Udruženja somelijera Srbije koji je, posredsvom predavanja, radionica i praktičnih vježbi, jačao kapacitete polaznika o osnovnim sortama vina, prozvodnji i služenju pjenušavih, bijelih i crvenih vina, osnovnim pravilima u predstavljanju, otvaranju i dekantiranju vina, pravilima u hotelskim objektima po pitanju korišćenja ključnih elemenata vinskog pribora i opreme, te ključnim karakteristikama uspješnog služenja vina. Na taj način, seminar je dao značajan doprinos jačanju kapaciteta domaćih mladih kadrova za rad u u ugostiteljskom sektoru, kao i jačanju ličnih radnih sposobnost i stručnosti studenata i srednjoškolaca.