Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja dobitnik je projekta pod nazivom “Evropski zeleni dogovor – DEAL4YOU”, a koji će realizovati u saradnji sa brojenim partnerima iz zemalja kandidata I zemalja članica Evropske unije, po pokroviteljstvom Program Evropa za građane.

Evropski zeleni dogovor je projekat koji predsatvlja odgovor na trenutne klimatske i ekološke izazove. Projekat obuhvata mrežu od 8 različitih evropskih gradova koji će promovisati vrijednosti, ciljeve i politike zelenog dogovora među mladima kako bi postali “zeleni” ambasadori na svojim gradovima. S tim u vezi, projekat ima za cilj širenje zelenog sporazuma među mladima, poboljšanje svijesti o ekološkim i klimatskim pitanjima, poboljšanje znanja o ulozi evropskih građana u zelenom dogovoru i stvaranje sinergije između evropskih teritorija i građana za zaštitu, očuvanje i unaprijeđenje životne sredinom.

Evropski-Zeleni-dogovor-DEAL4YOU

8 tematskih međunarodnih sastanaka biće organizovano u Catralu (Španija), Berlinu (Nemačka), Novom Mestu (Slovenija), Larnaki (Kipar), Leeuvardenu (Holandija), Sofiji (Bugarska), Herceg Novom (Crna Gora) i Rimu (Italija). Sastanci e okupiti predsatvnike mladih partnerskih gradova I organizacija koji će kroz komunikaciju i saradnju sa profesorima, blogerima i novinarima učiti o aktuelnim ekološkim politikama i strategijama EU i o tome kako mogu biti aktivniji u svojim lokalnim zajednicama.

Tokom svakog međunarodnog događaja, svaka delegacija će aktivno učestvovati u radionicama i aktivnostima, a na kraju će napraviti video koji sumira sve aktivnosti i rezultate projekta.

Konačno, zaključci projekta rezultiraće otvorenom javnom deklaracijom o Zelenom dogovoru koja će se širiti na lokalnom i međunarodnom nivou. Svi projektni partneri sakupljaće potpise podrške ovoj zvaničnoj Deklaraciji kako bi postigli snažan uticaj i promovisali ideju očuvanja životne sredine.