Vrijeme trajanja: 2020 – 2022

Donator: Erasmus+ Program za Sport

NVO Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Herceg Novog učestvuje na projektu pod nazivom “Sport na otvorenom za sve” čiji je skraćeni naziv “OPEN”, a koji se finansira kroz Erasmus+ Program za Sport. Osim Centra za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Crne Gore, na projektu učestvuju partneri: Institut za razvoj sporta i obrazovanja iz Poljske, Udruženje mladih za nauku i prirodu iz Portugalije, Udruženje sportskih vodiča amatera iz Italije i Organizacije za edukaciju i treninge Momentum World iz Velike Britanije.

Ciljevi projekta “OPEN” se odnose na razvoj saradnje sportskih, ekoloških i građanskih nevladinih organizacija posvećenih unaprijeđenju inkluzije ranjivih društvenih grupa u sportskim aktivnostima na otvorenom kako bi ova vrsta aktivnosti postali dio njihove svakodnevice. Projektnim aktivnostima će biti obuhvaćeni zainteresovane osobe sa invaliditetom, djeca i mladi sa teškoćama u razvoju, kao  članovi njihovih porodica, ali i ostali predstavnici ranjivih grupa.

OPENAIRSPORT_Centar_za_podrsku_lokalnog_regionalnog_razvoja

U prvoj fazi projekta predviđeno je mapiranje aktivnosti na otvorenom koje su prilagođene članovima ranjivih grupa i organizacija jednog izleta u prirodu za sve zainteresovane predstavnike ciljne grupe. U drugoj fazi projekta, predviđene su višednevne posjete Italiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji te obilazak prirodnih predjela i parkova prirode u tim zemljama, koje će predsatviti svoje modele inkluzije ranjivih grupa I podsticaj za boravak u prirodi.

Ostvareni rezultati: Projekat “OPEN” je unaprijedio razvoj saradnje sportskih, ekoloških i organizacija civilnog društva  posvećenih unaprijeđenju inkluzije ranjivih društvenih grupa u sportskim aktivnostima na otvorenom kako bi ova vrsta aktivnosti postala dio njihove svakodnevice. Projektnim aktivnostima su obuhvaćene zainteresovane osobe sa invaliditetom, djeca i mladi sa teškoćama u razvoju, kao  članovi njihovih porodica, ali i ostali predstavnici ranjivih grupa koji su učestvovali na sportskim događajima u Crnoj Gori, Italiji, Albaniji, Velikoj Britaniji i Poljskoj.

Web: OPENAIRSPORT

Vrijednost projekt iznosi 59,200.00 EUR.