NVO Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Herceg Novog učestvuje na projektu pod nazivom “Sport na otvorenom za sve” čiji je skraćeni naziv “OPEN”, a koji se finansira kroz Erasmus+ Program za Sport. Osim Centra za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Crne Gore, na projektu učestvuju partneri: Institut za razvoj sporta i obrazovanja iz Poljske, Udruženje mladih za nauku i prirodu iz Portugalije, Udruženje sportskih vodiča amatera iz Italije i Organizacije za edukaciju i treninge Momentum World iz Velike Britanije.

Ciljevi projekta “OPEN” se odnose na razvoj saradnje sportskih, ekoloških i građanskih nevladinih organizacija posvećenih unaprijeđenju inkluzije ranjivih društvenih grupa u sportskim aktivnostima na otvorenom kako bi ova vrsta aktivnosti postali dio njihove svakodnevice. U ranjive grupe koje će biti uključene u projekat ubrajaju se stariji ljudi, osobe sa invaliditetom, djeca i mladi sa teškoćama u razvoju, kao i članovi njihovih porodica.

U prvoj fazi projekta predviđeno je mapiranje aktivnosti na otvorenom koje su prilagođene članovima ranjivih grupa i organizacija jednog izleta u prirodu za sve zainteresovane predstavnike ciljne grupe. U drugoj fazi projekta, predviđene su višednevne posjete Italiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji te obilazak prirodnih predjela i parkova prirode u tim zemljama, koje će predsatviti svoje modele inkluzije ranjivih grupa I podsticaj za boravak u prirodi.

Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja će ovaj projekat sprovoditi u saradnji sa NVO Orijen OUTDOOR, jednom od najuspješnijih lokalnih organizacija koje se bave promocijom i organizacijom sportskih aktivnosti na otvorenom u Herceg Novom. Takođe, ovom prilikom pozivamo sve organizacije i institucije koje se bave inkluzijom ranjivih grupa sa teritorije opštine Herceg Novi da nam se pridruže u relizaciji projektnih aktivnosti i unaprijede nivo saradnje sa međunarodnim partnerima i kolegama, i saznaju više o praksama zemalja Evropske unije u oblasti socijalne inkluzije.

Vrijednost projekt iznosi 59,200.00 EUR.